26 Temmuz 2012 Perşembe

Bıçağın Para Etmediği Yer!

İlginç bir başlık evet. Ama var böyle bir yer. Devlet Hastaneleri.
İki haftadır varlığını bildiğim ismi gibi çok ta masum olmayan sevgili çikolata kistimden en zararsız, sıkıntısız şekilde  kurtulmak için  bugün üçüncü kez bir doktora gittim, devlet hastanesine. Hiç tanımıyorum arkadaşımın o doktorun tıbbi sekreteri olduğunuda hastanede öğrendim. Şikayetlerimi, kistimi, özel hastane olmak üzere iki ayrı doktora gittiğimi, ilkinin bir ilaç verip 20-25 gün sonra tekrar muayene edeceğini, %80 ameliyatla alacağını, ikincisininde doğum doktorum olduğunu, onunda özel bir hastanede çalıştığını, SSK 'nın  karşılamadığı ve fiyatının 110 tl olduğu başka bir ilaç verip 3 ay ilaç tedavisini öngördüğünü söyledim.


"İki arada bir dere kalan vatandaş" sıfatıyla anlattım sıkıntımı. Ve doktor bey bana ameliyatla kist alınsada tekrarlayabileceğini, son kullandığım pahalı ilaç yerine SSK'nın karşıladığı, çok cüzi bir fiyatla alabileceğim bambaşka bir ilaçtan bahsetti!! Başka başka birçok şeyden de.  Dahası konuyu en ince ayrıntısına kadar bu şekilde ilk iki doktorumdan hiç biri anlatmadı. Can kulağı ile dinledim doktoru. Öyle tatmin edici ve benim en yalın anlayabileciğim dilden anlattı ki ilk defa tanıştığım bu doktor büyük bir güven   uyandırdı bende. Diğerleride hayâl kırıklığı ve şaşkınlık. Şuan doktorun bana anlattığı ve benimde anladığım  o konuşmayı tamamiyle aktaramıyorum buraya, cümleleri toparlayıp.

Başlıkta "Bıçağın Para Etmediği Yer" diye yazmamın sebesi ise Ada'nın en büyük halasının verdiği fikirdir aslında. Sağlık sektörünün bünyelerimizde yarattığı karmaşık hissiyat sebebiyle birde "özel olmayan" normal bir devlet hastenesi doktoruna görünüp sonuç almaya çalışmak! Bugün gittiğim devletimin doktoru kadar aklı selim (enazından bu konuda) çıkmadım diğer özel hastanelerden!! Bilinir, özel hastaneler size daha farklı davranır, yada ben öyle bildiğimi söylemek isterim. Evet bu güzel birşeydir. Doğumumu özel hastanede yapmamın sebebi budur. Amma velakin benim hastanedeki doktora güvenmemin ve özel hastane sıfatıyla daha rahat olmamın, hatta doktoruma güvendiğim için onu sevmemin ardında ticari amaç güdülmemeli!

Şaşkınım, bir okadar da bezgin. Biz kime inanalım, güvenelim. Sağlık insanın hayatında çok önemli biryerde. Hatta en önemli.! Sağlıklı olayım ki sağlıklı bir çocuk yetiştirebileyim, sağlıklı bir eş, sağlıklı bir  çalışan, üreten biri olabileyim. Ama böyle nasıl ?

22 yorum:

  1. iyice yılan hikayesine döndü bu iş Emre ya,ne desem bilemedim.
    en iyisi,kalbinin sesini dinle ve bu doktora güvendin madem,bunun yolunda ilerle.ama bilemiyorum ki sağlık konusu bu,çok karıştı senin bu işin.hayırlısıyla atlat,kurtul inşallah.
    keşke doğum doktorun,bu güveni yaratabilseymiş sende.
    benim,devlet hastanelerinde hep kötü tecrubelerim (insani muamele,güler yüz konusunda) olduğu için,hiç sevmemişimdir devlet hastanelerini.ama eşim Ankaralı benim,ve o hep devlet hastanesi taraftarıdır.çünkü Ankara bu konuda farklı,orada en iyi profesörler hep devlette ve özel hastaneler,mahalle arası işletme konumundalar.Ama istanbulda bence belli özeller daha önde.Manisa bu konuda hangi tarafta bilmiyorum ama galiba en doğrusu kendi kalbini dinlemen ve güvendiğini seçmen.Hakkında hayırlısı olsun,üzülüyorum bu işe çok,kistten çok,bu belirsizliklere üzülüyorum...

    YanıtlaSil
  2. bu ülkede hepimize allah kolaylıklar versin canım...

    YanıtlaSil
  3. Bende ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Kullandığım ilaca mı devam edeyim, yenisinemi başlıyayım? Çok kötü bir tecrübem olmadı devlet hastanelerinde benim, hatta babam-annem oraya götürdü küçükken. Özel hastaneler dediğin gibi muamele yönünden artıdalar. Devlet hastanesine gecen akşam damar yolundan serum yemek için gittim, acilde yatan 8-10 hasta vardı. Bir tek hemşire vede haliyle oda yorgun. Kadın neyapsın? Şu kistten hayırlısıyla bir kurtulayım. İnan sıkıldım :(

    YanıtlaSil
  4. bu doktorla ne konuştuğuna,seni ikna edip edemediğine bağlı,ama belli ki güven vermiş sana.bir seçim yap ve bir süre o yolda devam et,vücudunun o ilaca vereceği cevaba bağlı olarak da ya o doktorla yola devam et ya da değiştir.yapacak başka birşey yok.

    YanıtlaSil
  5. Bende bunu düşünüyorum, sanırım yapacak başkada bir şey yok. Birkaç ay sonra tekrar muayeneye gidicem. Kuvvetle muhtemel devlet hastanesine!

    YanıtlaSil
  6. Hayırlısıyla tez vakit kurtulsan şu sıkıntıdan...
    Ben de devlet yerine özel hast. tercih ederdim, bir keresinde geçirdiğim bir ameliyata doktor bir arkadaşım gözlemci olarak katılmıştı ve ben taburcu olduktan sonra şöyle dedi;
    "bir daha sakın özelleri tercih etme hele ameliyat olacaksan asla, seni uyuttukları cihaz 2. dünya savaşında Alman'ların kullandığı cihazdı, ameliyat sırasında bir şey olsa acil müdahele odaları yok ve bu hemen hemen hiçbir özel hastanede yoktur dedi, en cilalısında bile, peki hiç aklına gelmedi mi nereden kısıp para kazanıyorlar diye ama devlet hast. öyle değil... daha tövbe dedim, tövbe.
    Devletten şaşma derim ben de, geçenlerde Ece rahatsızlanmıştı ve Acıbadem dahil hiç bir hastanede çocuk cerrahisi olmadığını öğrendik, sadece devlette vardı.
    Evet prosedür insanı yoruyor ama imkanları sınırsız, bir de acil şifalar dilerim tekrar.

    YanıtlaSil
  7. İnşallah Sevdiye'm. Bende bitsin, gitsin istiyorum. Bunun için çabalarım ama içinde bulunduğum duruma bak. Üç doktor üçüde birbirinden farklı. Devlet hastanesinde ki doktora güvendim bugün. Ve denemeye karar verdim. İnşallah hayırlısı olur.
    Çok teşekkür ederim, aminnn.

    YanıtlaSil
  8. Çok geçmiş olsun.Gerçekten dediğin gibi insan bir standart yakalamak istiyor fakat olmuyor malesef.Ben de hep şunu düşünmüşümdür;acaba özel hastanede bize dostça yaklaşan dr.aynı şeyi devlette çalışsa yapar mıydı?!Sana güven verdiyse en önemlisi bu!

    YanıtlaSil
  9. aslında özel hastane yada devlet farketmiyor önemli olan doktorunu bulmak bence benimde özel sigortam var acıbadem e gidiyorum ama herzaman memnun kalmıyoruz doktorlardan abimde belinden gitmişti doktor beni tatmin etmedi dedi o yüzden eğer doktor içine sindiyse onun dediklerini bir müddet uygula ilaç tedavisyle olmazsa başka bir doktora daha git bence

    YanıtlaSil
  10. Sevgili biraz elifbirazada..once sezobigo nun sayfasina yaptiginiz babadan kizina kaldi saltanat gibi cumlenizi okuyunca kahkaha attim bunu belirtmek isterim hos bir cevap:)) yazmissiniz devamli ilac kullandiginizi, kist i ilacla yok etmek mumkun degil sanirim ama tabiki doc. degilim..Son doc. un tavsiyeleri guzelmis iyiymis..kist sakincasi yoksa nerenizde sorabilirmiyim??Gecmis olsun..

    YanıtlaSil
  11. tubanne: Teşekkür ederim. Ben dün devlet hastanesindeki doktordan daha çok memnun kaldım. Ama ne yazıkki şuan ne yapacağımı şaşırdım!!

    sonsuz dekorasyon: Çok haklısın doktoru bulmak gerek galiba. Anlamadığım üç doktor aynı branşa sahip ama hepsi birbirinden çok uzak!

    YanıtlaSil
  12. Dostbahcesindenlezzetler:

    :) Gerçekten öyle bizim kaşınma olayımız ama babadan geçti kızıma. O'da kaşımayı öğrendi minik parmaklarıyla birbirlerini kaşıyorlar şimdi :)
    Ben yaklaşık 20 gündür ilaç kullanıyorum. Kist sağ overimde. Kistin ilaçla tamamen yokolmadığını bildiğim gibi ameliyattan sonra tekrarlayabileceğini öğrendim dün!

    YanıtlaSil
  13. Ahh Emrecim ya haklisin, Allah doktor eline düşürmesin diye dua ediyorum ben artık :( Çok geçmiş olsun tekrar :(

    YanıtlaSil
  14. Ahh Nazlı'cım amiinn. Allah ne eksik etsin ne muhtaç etsin diyorum artık bende :( Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  15. Çoook geçmiş olsun. Bu konu beni de çok rahatsız ediyor, bir de her gittiğin doktorun başka bir şey söylemesi rahatsız ediyor, tamam farklı düşünceleri olabilir de bir ak derken diğeri tamamen kara diyor ya deli oluyorum sağlık bu yahu :(

    YanıtlaSil
  16. Çooook teşekkür ederim Şükriye, evet aynen öyle biri ak biri kara diğeri ela. Hepsi ayrı bir alem. Sağlık ama sonuç ortada işte

    YanıtlaSil
  17. Ben doğumumu devlet hastanesinde yaptım dr. özeline de tüzeline de gittim sağlık sektöründen birinin söylediği şey şu ''özel hastaneler devletten masrafları karşılamak için en ucuz malzemeleri kullanıyorlarmış ben söyleyenin yalancısıyım'' şu varki ben hastaneden gerçekten memnun kaldım özel hastanelerde gerekli gereksiz radyasyon almaya gerek yok o yüzen güvenilir olan yine devlet hastaneleri.

    YanıtlaSil
  18. çok geçmiş olsun canım.. özel devlet farketmiyor sanırım türkiyede.. tamamen işinin ehli eleman eksiği.. yoksa ben doğumumu devlet hastanesinde yaptım yeğenim özel hastanede.. tek fark üzerine verilen paraydı.. ama işte bu doktor ve hastane tamamen şans işi.. allah yardımcımız olsun..

    YanıtlaSil
  19. beyaz otesi:
    Ebrucum kime inanalım şaşırdık değilmi?


    Sevgi teşekkür ederim canım. Evet farketmiyor bencede. Tek fark para. Amin

    YanıtlaSil
  20. Çook geçmiş olsun, bende de çikolata kisti vardı doğumda aldılar ama dediğin gibi tekrarlayabilirmiş:(
    Ben de ne yazık ki özel hastane mağduruyum. Bize büyük üzüntüler yaşatarak, hiç birşeyi olmadığı halde 1 aylık yavrumu bayıltarak MRını çektiler:(

    http://coko-prens.blogspot.com/2012/07/cok-sukur.html

    Bu arada hemşeriyiz;)

    YanıtlaSil
  21. ÇokoPrens'in Annesi:

    Size de çok gecmiş olsun. MR çekimi yazınızı üzelerek okudum :( Özel hastaneye daha çok ilgi için giderken bu ilgisizlik, başıboşluk çok kötü değilmi? Kistim için bendende MR istedi doktorum ama girmedim, gerek yok dedim. Bence ilk anlayış para. Artık böyle düşünüyorum

    YanıtlaSil

YAZ, YAZ
YAZARSAN BAĞ OLUR, YAZMAZSAN BURALAR HEP DUTLUK :))

KIZIM BÜYÜYOR

Lilypie Premature Baby tickers