22 Mayıs 2012 Salı

Yaşasın Süt Anneler



            Aslında uzun zamandır bu konuyla ilgili yazma fikrim vardı, az önce Sade Anne'nin bu yazısını okuyunca hayata geçirdim fikrimi..


           Hamileliğim boyunca bende tüm anneler gibi bebeğimi sütümle besleyeceğim güzel günleri düşündüm.

Doğum yaptığım hastane bebek dostu bir hastaneydi. Kadın hastalıkları ve doğum servisinin bulunduğu katın koridorlarında,duvarlarında anne sütü ile ilgili yazıları, bebek resimlerini her okuyup gördüğümde bu duygum daha çok depreşti.
Kızımı kucağıma aldıktan sonra gerek evde gerek hastane sık sık emzirdim.. Doğum yapmışlığın, bebeğini kucağına sağlıkla almışlığın getirdiği neler varsa bende de vardı hepsinden.Ve birde sonrasında başlayan lohusa sendromu !




          Malesef ben o kadar istesemde anne sütüyle çok fazla besleyemedim kızımı.  Anne sütü +  mama verdik.Çünkü sütüm kızımı doyurmaya yetmedi. Yetmediğini yeni doğan sarılığından 2 gün hastanede yatınca daha iyi anladım. Bitmek bilmeyen 2 gün. 3,680 kg doğan Elif Ada doğumdan sonraki ilk (tam bir haftalıkken)  kontrolünde yaklaşık 600 gr kadar zayıflamış olduğunu söyledi doktor.. O kadar sıkıntlı ve üzüntülü günler ki, yaşayanlar bilir. Ben inatla sadece anne sütü ile beslemek istedim. İnatla mama vermedim.. Emdikçe sütüm çoğalacak dedim. Yapışık ikiz gibiydik. Hep kucağımdaydı.. Uyuyakaldığında karnı doyduğu için dedim. Aç olsa zaten açlığından uyumaz dedim. Halbuki sarılığın derecesi yükseldikçe daha çok uyuduğunu o ilk kontrolde öğrendim. Ve hastanedeyken  mecburen mama vermeye başladık.
Sonra süt sağma pompası aldım, çünkü pompaların annesütünü arttırdığını okumuştum. Öte yandan eşim duyduğu, okuduğu herşeyi aktardı bana süt çogaltmakla ilgili. Kompostolar, bol su, pilav, ısırgan çayı, bitki çayları, humana steel tea, maydonoz,un kurabiyesi, meyva suyu, kuru börülce salatası  ve daha yazamadığım bir çok şey..
Bunları yiyip içtikçe sütün hala artmıyor olması :( Hatırladıkça içim burkuluyor. Lohusa sendromu ve bebeği sadece anne sütüyle besleyememenin verdiği psikolojik buhran mahvetmişti  beni.

       Çok yakın bir arkadaşım süt anne oldu kızıma. Kesinlikle kendim kadar güvendiğim, çok sevdiğim canım arkadaşım Özben. Temiz, sigara içmeyen, pimpirikli arkadaşım Özben :)  oğlu 10 aylıktı kızım doğduğunda.  Ek gıda aldığı için bazen sabah  bazen akşam sütü sağıp gönderdi bana takviye olarak.  Süt anneliğin, kızıma sütünü sağıp göndermenin hatta bazen kucağında ki kendi evladıymış gibi emzirmenin, ne kadar kutsal bir şey olduğunu zaman geçtikçe, Elif Ada büyüdükçe daha çok idrak ettim. O'na hep dua ve teşekkür ettim. Hala ediyorum.. Allah binlerce kez razı olsun ondan.

       Süt anneliğin dini açıdan önemini sonrasında okudum. Özben'in 2 tane dünya güzeli oğlu var. İkiside Elif  Ada'nın süt  abileri :)



       Bu yazımı okuyan, imkanı olan tüm "ÖZBEN ANNE"leri   bu tür  davranışlara ortak olmaya çağırayım vesile ile. Bilmediğim böyle projeler varsa en başta koşmak isterim bu tür olaylarda. Gerçekten unutmayacağım bir iyilikti, benim ve kızım için yaptıkları.. O sıkıntılı günlerimde anneliğime destek olduğu için ne yapsam hakkını ödeyemem

     Birarada olduğumuzda Özben'in Ada'yı " KIZIM BENİM" diye sevmesi çok hoşuma gidiyor.  Kızımı gerçekten sevdiğini hissediyorum, biliyorum. Bizde seni çok seviyoruz Özben Anne.. Sen hep bizimle ol.

Özben Anne ve Ada kızı

18 yorum:

  1. ben de tebrik ediyorum arkadaşını,büyük bir özveri.Ada ile aralarında ne güzel bir bağ oluşmuştur kimbilir.Anne yarısı gibi bir insanın varlığı ne güzel birşey hem senin için hem Ada için.Gerçekten kızı gibi seviyordur eminim.Ömür boyu birlikte olursunuz umarım,Ada da hep sevsin süt annesini inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canımm inşallah.. Bende kendi kızı gibi sevdiğine eminim..
      Ada'nın süt anne demesini çok istiyorum Özben'e :)

      Sil
  2. Helal olsun Özben Anneye. Mamayla beslenmiş de olsa eminim aldığı sütler Elif Ada'ya çok faydalı olmuştur.
    Düzenli olarak sağmana rağmen sütünde artış olmadı mı? Ada en başlarda yeterince çekemiyor muydu acaba da sütün öyle öyle azaldı?

    YanıtlaSil
  3. Bence de helal olsun Özben Anneye :)
    İnşallah dediğin gibi olur SadeAnnecim..
    Annem beni 3 ay emzirmiş, kızkardeşim oğlunu 3 ay emzirdi. Sanırım ırsi.
    Ada'nın emme refleksi bizi çok şaşırmıştı. Doğduktan çok kısa bir zaman sonra meme aranmıştı :)
    Sorunun onda olduğunu sanmıyorum :(

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel herkesin böyle bir arkaşı olsa keşke :)

    YanıtlaSil
  5. Özben anne bravooo.... Ne güzel bir dostluk:))

    YanıtlaSil
  6. Herkese nasip olsun böyle dostluklar BALLI LOKMAM :)

    YanıtlaSil
  7. süt annelerin gerçek anneden süt kardeşlerin gerçek kardeşten bir farkı olmuyor. bunu çocuklara mutlaka aşılamalı!
    sen de zor günler yaşamışsın ya canım bnm.. insanın aklına gelmiyor ama olabiliyor işte...

    YanıtlaSil
  8. Yaa aslında aklıma geldi ama o zamanlarki psikolojiyle, bolca anne sütü almasını da istediğim için gözardı ettim. Ve henüz bilmeselerde biraraya geldiğimizde abi & kardeş replikleriyle sesleniyoruz üçünede :)
    Büyüdüklerinde daha iyi bilip idrak etmeleri için daha çok aşılıycaz tabiki..

    YanıtlaSil
  9. sut anne olan cocuklar asla ılerıde bırlıkte olmamalıymıs dınen :(( asılamak cok onemlı kardeslıgı. Bende aynı seylerı yasadım ama soylenenlerı dınledım ve sarılık degerı yukselınce ılk kontrolde dr um once emzır sonra mama ver yoksa yogunbakımda yatar dedı orada yatmasındansa mama takvıyelı gıttık cok sukur deger dustu ..yetmıyrsa emzrdım ardına mama verdım yurt dısı dahıl tonlarca sey yedım ıctım sagdım ama hep once emzırıp sonra mama verdım ve cok sukur cok saglıklı yanı dırenmemek gerekıyor keza ben 40 gun emmısım benım dr um hıc emmemıs ama allaha sukur hastalık nedır bılmeyız sut anne ıcın konfor bebek ıcın mıssss..ama olmuyorsa yapacak bısı yokkımse uzulmesın allah tedavısız hastalık vermesın keza onceden annelerımız saglıklı beslenıyorlarmıs suan hersey sentetık o sut ne kadar saglıklı :( ınsan neler dusunuyor:((( en onemlı sey tedavısız hastalık vermesın allahım gerısı hallaoluyor...ınanın yıprandgımıza degmıyor o bebeklere yzık aclıktan ne hale gelıyorlar:(( kocamn sevgıler

    YanıtlaSil
  10. Kokosss ;))) kelebek

    Evet açlıktan bizimde sarılık değerimiz çok yükseldi, 2 gün hastanede yattık. Ben anne sütü almasını çok istedim ama böyle nasip oldu. Şükür sağlıkla atlattık o günleri. Süt kardeş meselesi için büyüdüğünde anlatıcaz mutlaka. Süt annesiyle beraber olduğumuzda şimdiden abi diye hitap ediyoruz onlara Ada kardeşiniz diyoruz. Böyle böyle büyüdüklerinde daha iyi idrak edecekler.
    Hepimizin bebekleri sevgiyle büyüsün İnşallah..

    YanıtlaSil
  11. Canım arkadaşım biraz geç olsa da ancak fırsat bulabildim yorum yazmaya.iyi ki tanımışım seni iyiki arkadaşımsın ve hatta kardeşim gibisin kan bağımız olmasa da sürekli yanyana geçiremeksek te seni öyle seviyorum ve sayende Elif Ada'ma süt olma şansı verdin bana.Çok güzel bi duygu kelimeler kıfayetsiz kalır yazdıklarımın yanında.Sizi çok içten duygularla seviyorum Elif Ada'm ve Canım arkadaşım.Beni hiç unutma güzel bebiş tatlı kızım.o mis yanaklarından kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  12. İyi ki tanımışım, iyi ki hayatımdalar dediğim insanların içindesin sen, senin ailen..
    Bizde seni çok seviyoruz ♥

    YanıtlaSil
  13. Ya, çok duygulandım Emrecim ya:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende senden yorum gelince tekrar okudum ve inan bende çok duygulandım ÖZlemcim :(

      Sil

YAZ, YAZ
YAZARSAN BAĞ OLUR, YAZMAZSAN BURALAR HEP DUTLUK :))

KIZIM BÜYÜYOR

Lilypie Premature Baby tickers