15 Mayıs 2012 Salı

Çalışan Anne Olmak :(

4 yıl öncesine kadar kendim için çalıştım, artık ailem için, kızım için çalışıyorum.. Hemde çok çalışıyorum. Yaşam kalitemiz  iyi olsun, kızım rahat büyüsün,bizi güzel bir gelecek beklesin, ekonomik özgürlüğümüz olsun. Yani bende herkes gibi ihtiyaçtan ve daha iyi yaşamak için çalışıyorum. Özel sektörde çalışmanın verdiği bazı olumsuzluklarım ve can sıkan durumlarım var, çalışanlar bilir. Bunların en başında mesai saatleri geliyor. Yazın gelmesiyle birlikte, günler uzadı ama işler bitmez oldu ! Hal böyle olunca değişik ruh hallerine bürünmeye başladım.. Geçen hafta içinde akşam saat 22.00 ye kadar süren mesailerim beni işten soğutup, kızım için vicdan yapmaya kadar götürdü. Çok şükür ki kızıma anneannesi bakıyor, ama yetmiyor ! Şuan bana daha da ihtiyacı olan ve çook çabuk büyüyen Elif Ada bence artık herşeyin farkında. Özlüyor..

Beni çok özlediğini, işten döndüğümde  birbirimiz kapıda ilk gördüğümüz saniyede kalbimin çok derininde hissedebiliyorum.. Ve o saniyeler beni çoook ama  çook üzüyor malesef.  24 saatlik zaman diliminde toplamda yarım saat onunla olmak zorunda kaldığım akşamlar başladı.. Bu akşamlarda çoğu zaman masadan yemek yemeden kalkıyorum. Biz 22,15 gibi akşam yemeği yerken kızımın uykusu geliyor. Uykuya olan istek ve bir yandan da bana olan özlem karışınca ortaya karışık bir ağlama senfonisi çıkıyor.




İşyerimle geçen hafta olan konuşmamda  çıkış saatimi en fazla 19.00 yapabildik! Çalıştığım sektörün isteği... O konuşmadan bu yana saat 19.00'da çıkıyorum. Çok mu erken.? Hayır değil. Hasret gidermeye yetiyormu? Hayır yetmiyor. Aile bireyleri ve kendimle ilgilenebilmek için iyi bir zamanmı ? Hayır. Ama hiç yoktan iyidir.
Çalışmayı, üretmeyi, emek vermeyi gerçekten çok seven ben son zamanlarda para kazanmayı istemez oldum..  Artık  çalışmayabilirim, ev hanımı olup evimle,eşimle ve kızımla daha çok ilgilenebilirim.. Ama sorun bu değil! Sorun çalışırken, üretirken yetememek..Eğitim sistemini değiştirmek yerine, önce çalışan anneleri korusalar. İşi, sektörü, statüsü ne olursa olsun en iyi eğitimi veren öğretmen annelere yönelik sistemler yapsalar. Çalışan anneler evlerine daha erken gitseler ! Çocukları ile daha çok zaman geçirebilseler. Akşam yemeğinde yemek masası ve mama sandalyesi arasında cebelleşmeseler.

Çalıştığım için göremediğim ilk aguları, ilk dişi, ilk adımları, ilk kelimeleri, ilk tepkileri yazmadım bile.. Daha göremeyeceğim ilklerden de bahsetmedim. Ama bil ki kızım herşey senin için.. Gün içinde yaşadığım bütün olumsuzluklara inat sana sarılınca ferahlıyor ruhum..
Dünyanın en güzel manzarası bizim evde..
Denize sıfır.
Manzaralı.
Serin.
Solum babanın.. Sağım senin.


.

38 yorum:

  1. evet gerçekten zor bir ikilem, çalışmak birşeyler üretmek, kendini iyi hissetmek ve bebeğine yeterince vakit ayırabilmek.Bende saat 19.00 da evde olabiliyorum ancak, annem bakıyor oğluma, yemeğide orda yiyoruz ve elimden geldiğince oğlumla ilgileniyorum kalan tüm vaktimde ve bütün haftasonu.Onsuz hiçbirşey yapmıyorum ve dediğiniz gibi yarım saat geç gelsem mızmızlanıyormuş.Nerden biliyor ki saati...Ama onun daha güzel bir geleceğe sahip olması için çalışmamız da gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım.. Onlar hissediyorlar, geç kaldığımızda anlıyorlar. Kızımsız en son doğum günümde eşimle yemeğe gittik.. Ve saat 22.00 olduğunda annem aradı, ağladığını söyledi..Apar topar eve döndük..

      Herşey onlar için..

      Sil
  2. çalışan annelere evet daha fazla önem verilmeli.ben çalışmayan bir anne olarak o saat yarım saat bile olsa herşeye deydiğini çalışmayan annelerden daha kaliteli bir zaman dilimi geçirdiğinizi düşünüyorum.çalışmayan bir anne olduğunuzda psikolojiniz daha çok bozuluyor.daha çok bağıran bir anne oluyorsunuz.buda hiç hoş olmuyor.allah bütün annelerin yardımcısı olsun çalışsalarda çalışmasalarda anne olmak çok zor.birde hayatın yükleriyle uğraşıyoruz.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım çok teşekkürler.. Anlaşılabilmek çok güzel :) Bende bütün çalışan annelere sabır ve kolaylık diliyorum.. Ve inan bana anneleri çalışan çocuklara başka bakıyorumm

      Sil
  3. Bu konunun içine nasıl dert olduğunu,Ada nın yanından hiç ayrılmak istemediğini biliyorum
    Maddi konular,hayat zor,para her konuda elimizi kolumuzu bağlıyor.Uzaktan ahkam kesemem tabiki.Ben çalışmıyorum biliyorsun,kendi isteğimle,doğumdan sonra birdaha aynı işyerine dönmemek üzere işten ayrıldım.Birgün ben de tekrar başlayacağım elbette.Dediğin gibi yine kızım için,iyi okullara gitsin,birşeyden mahrum kalmasın diye ve mesleğimi öldürmemek için de tabi ki.Elbette şimdi eve iki maaş giren günlerdeki kadar rahat değiliz ama idare ediyoruz,borç harç durumu çok olmadığı için tek kişinin çalışmasıyla ev dönüyor.Bunun yanında etraftan da alaycı "hayırdır o kadar okudun da çocuk mu bakıyorsun" göndermesi bulunan iğneleyici sözler duyuyorum.Ama umrumda değil tabiki.Eğer mümkünse,maddi şartlar sizi sarsmayacaksa,ilerde başka iş bulabileceğine de inanıyorsan ara vermen bence iyi gelir sana.Uzaktan ahkam kesme amaçlı yazmam,biliyorsun.Ama Ada çok şanslı ki annaneciği bakıyor ona.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O etrafın sözleri apayrı bir şey zaten..
      Alışılmışlıklar, kazanılmışlıklar var. Pat diye vazgeçilmiyor malesef. İşyerimle konuşmamda böyle oldu zaten.. Ya ayrılmalıyım yada daha erken çıkmalıyım dedim ki çok zorlanıyorum artık. Saat 7 de anlaşabildik. Şimdilik durum bu.. Ama çıkış saatim işyerimde sorun olursa ara vermek hatta bırakmak istediğim biliniyor.. Hayırlısı ve nasip diyorum..

      Sil
    2. pat diye vazgeçtim gitti hem de projecilik sektör olarak zor,hem betonarme hem çelik alanında çalışmak böyle bir yerde tutunmak iyice zor kendi dalımda,işverenimin istememesine rağmen bıraktım gitti.Hayatımın sadece bir dönemi bu çalışmadığım stressiz günler,bir gün yine başlayacak iş hayatı.
      hayırlısı olsun ailen için,eşinle oturup hesap yapıp,ölçüp,tartıp sizin için ne uygun ona karar vermeniz en doğrusu.umarım iş yerin daha çok tolerans gösterir de hem ev hem iş birlikte yürür.Ama ne olursa olsun Ada çok şanslı.

      Sil
    3. Anneannesi bakıyor, bu konuda çok şanslı.. Rabbim anneme sağlık, uzun ömür versin..
      Bizim için uygun olanı eşim bana yine daha dün akşam söyledi.. ama ne biliyim :S ?

      Sil
    4. Amin,annaneler bir tanedir,Allah uzun ömür ve sağlık versin

      Sil
  4. İçim burkularak okudum yazını :( Bende ayda belli günler 20:00 gibi çıkabiliyorum ancak.
    O zaman vicdan azabım daha çok artıyor. Hep bir şeyler eksikmiş duyguyu yerleşiyor içime.
    Ama her şey onların geleceği için. Keşke yarım gün çalışıp günün geri kalanında evde kuzucuklarımızın yanında olabilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke.. Yarım günde olmasın.. Ama düzgün saatler olsun.. Herşey gelecekleri için...

      Sil
  5. Bu konular her çalışan annenin yarası ama nedense bizi duyan, gören, anlayan yok. Dolayısıyla iyileştirmeye yönelik düzenleme yapan da yok.
    Hele ki özel sektördeysen hiç şikayet hakkın bile olamaz, ne de olsa senin yerine o işleri yapmayı bekleyen milyonlarca insan var dışarıda.Sen istersen ayrıl ve tüm gün çocuğunla birlikte zaman geçirme hakkını kullan. Anlayış bu ne acı ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen gidersen başkası gelir. !

      Niyetim tüm gün evimde oturup kendime bağımlı bir çocuk yetiştirmek değil.. Günlere gidip, rahat ikram yemek için çocuğumu başkalarına bırakmakda değil.. Sadece kaliteli zamanlar..
      Belki birgün diyorummmm.............

      Sil
  6. Hüzünlendim okurken,hepimizin acısını,hislerini yazmışsın..Bunları okuyunca diyorum ki kendime yalnız değilsin..Yine de yetmiyor işte..

    YanıtlaSil
  7. Allah yardımcın olsun gerçekten çok zor.Keşke çalışma saatlerini esnekleştirebilseler.Sende kuzucuğunla bol bol vakit geçirsen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En esneklesmis hali saat aksam 7
      Bunada sukur diyorum.

      Sil
  8. Cevabımı buraya yazayım dedim ;)Çalışan anne olmak zaten zor da,hele bir de özel sektördeysen daha da zor.Biri gider,biri gelir felsefesi olduğu sürece bu düzen değişmez!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yaptın :)

      Değişecek gibi değil. İster devlet memuru, ister özel sektör. Annelerin hepsi aynı..

      Sil
  9. aslında çalışan annelerden ziyade herkesin çalışma şartları iyileştirilmeli. sonuçta akıp giden bir hayat var elden kaçan.

    7 bu uzun günler için fena bi saat sayılmaz ama kışın.. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında haklısın. her koyun kendi bacağından asılır derler ya. konu biz olunca ister istemez sadece kendimizi düşünüyorum :)

      Sil
  10. Özel sektör o kadar zor ki seni çok iyi anlıyorum.Sırf bu çalışma saatlerinin belirsizliği ve tabii ki ikiz olmalarının da verdiği zorlukla doğumdan sonra geri dönemedim.
    Eğer dönseydim ne yazık ki 7-8 gibi (o da eğer toplantım olmazsa) çıkabilecektim işten.Tüm gün -gece hatta izin günümde bile çift ve hiç susmayan telefonlarla dolanacak ve ne kızlarımdan ne de izin günümden bir şey anlamaycaktım.Tam 15 seneyi ve kariyerimi bir kalemde sildim ama mecburdum.
    Anneanne hasta bakamaz ve bakacakta maalesef kimse yok.Şimdilerde büyüdüler 3,5 yaşındalar daha da imkansızlaştı.Sanırım bundan sonra dönmek bana zor. Özel sektör olunca durum ne yazık ki böyle oluyor seçim yapma zorunluluğunda kalıyoruz.
    Sana kolaylıklar diliyorum ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar kötü değilmi? Bir yanda 15 yıl, bir yanda çocuk hemde 2 tane.. Bende olmayan cesaret var sende. İyi de olmuş.. İkizler çok şanslılar:)
      "Tam 15 seneyi ve kariyerimi bir kalemde sildim ama mecburdum." ohh iyi yapmışsın dedim :) yalan değilll

      Sil
  11. içimdeki yaradır bu sende ne güzel dile getirmişsin.

    YanıtlaSil
  12. Her satırına Ahhh dedim. Lanet ettim. Hele cumartesileri çalışmak yok mu? Ben yarım saat geç çıksam eşim hemen çalışma diyor. Keşke emeğimin karşılığını alsam, o şekilde belki biraz müsamaha gösterebilir insan. ama ne yaparsan yap telafi edemeyeceğimiz zamanları kaçırıyoruz.
    Ben ev hanımı olacağım günlerin hayaliyle yanıp tutuşuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni en iyi çok çalışan anneler anlar :(
      Benim eşimde gecen hafta diyeceğini dedi. Şuan bir sorun yok, şimdilik. yetebildiğim kadar yetmeye çalışıyorum kızıma..
      İnşallah emekli ev hanımları oluruz Nilhancım.

      Sil
  13. çalışan anne olmak içinde hep bir çelişki barındırıyor. onlar için daha iyi şartlar evet ama aynı zamanda onlarla birlikte geçireceğin zamandan çalmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh o çelişki. Bu ara çok sık ziyaret ediyor beni.. Ne yapacağını bilmememin uğultusunda ilerliyorum. Şimdilik!

      Sil
  14. Ahhha ahh bilmez miyim özel sektör zalim saatleri, bence bebeklerimize çok büyük haksızlık haftanın 5 günü azıcık görüşebiliyoruz ben de çok mutsuzum, 6 ay oldu ben işe başlayalı hala alışamadım, nasıl alışılır onu da bilmiyorum hala :(
    Kolay gelsin size de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğum iznimin bittiği günün ertesi. İlk iş günüm.. O günü hiç unutmuyorum.. Gizli gizli ağlamıştım lavaboda.. Nerdeyse 10 ay oldu..Alıştım tabii ama çok zorlanıyorum.
      Çalışan her anneye kolay gelsin..

      Sil
  15. allahım ben senin yaptıklarının onda birini becerebilecekmiyim acaba..hayranlıkla okudum..ve anneliğin güzel tanımısın sen..takibimdesin bundan sonrada yazılarını ilgiyle bekliyorum sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Boncuk

      Bence sen harika bir anne olacaksın.. Anne olmanın verdiği şeyleri yapıyorum her anne gibi.. Rabbim sonuna kadar bu güzel görevi yaşatsın.. İsteyen herkese...

      Bende senin yazılarını ilgiyle okuyorum ;)
      Sevgiler benden..

      Sil
  16. gercekten calışan anne olmak cok uzucu ama onlar ıcın aslında en guzelı oncedenmıs anne evde cocuk bakar baba calısı bızım cocuklarımız anneanne veya bakıcılarla buyuyor bız onlarla oldugumuz surede kalıtelı vakıt gecrmeye calışıyoruz ama nereye kadar:((( umarım hepımızın cocukları huzurla buyur

    YanıtlaSil
  17. Allah çalışan annelere kolaylık,sağlık versin :)

    Amin tüm çocuklar için :)

    YanıtlaSil
  18. Çözümsüz bir yumak olmuş çalışmak-çalışmamak
    Allah hepimize yardım etsin :)
    Çalışmayan üniversiteyi bitirmiş olanlarada ev hanımlığı yetmiyor hep şikayetçiler bıkmışlar evle çocuklarla ilgilenmekten!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Gülüyorum sadece onlara
      Bıkılmaz yaaa...

      Sil

YAZ, YAZ
YAZARSAN BAĞ OLUR, YAZMAZSAN BURALAR HEP DUTLUK :))

KIZIM BÜYÜYOR

Lilypie Premature Baby tickers