15 Şubat 2013 Cuma

Tuvalet Adab-ı Muaşereti. Vol-1

Ada kuşum 23. ayının içinde. 

Uzun zamandır kakasıını yapmadan önce ve yaptıktan sonra "bitti" diyerek söylüyor. Çiş konusunda böyle bir durum söz konusu değil henüz.  Çoktandır çocuğu bu aylarında olan anneler gibi benim de "tuvalet eğitimi" hakkındaki yazılar dikkatimi cezbediyor. Kendimce araştırıp okuyorum. İlk öğrendiğim şey acele etmemekti.
İşten ayrılıp evde oluşumda çok güzel bir şans diye düşünüyorum. Birde önümüz yaz. Umarım şans bizden yana olur da "bezsiz güzel,mutlu günler" devrine kısa zamanda hasıl oluruz :)

Biz Ada'ya son zamanlarda "sana bebek tuvaleti alıcaz, sende artık tuvaletine yapacaksın çişi,kakayı" dedik. Bunu idrak etti şükür. Mesela tuvalete ikimiz beraber giriyoruz. Ve ben ona yine aynı şeyleri söylerken -Anne çiiş diyip bezini gösteriyor :) Ne demiştik acele etmemek önemliydi! 

Geçen akşam tecrübeli anne arkadaşlarımdan biri kesinlikle lazımlık alma dedi! (ünlem 1) Direkt klozet küçültücülerle başlamak daha faydalıymış! Diğeri de lazımlıkta oturan çocuğun ayağı yere değdiği için korkma sorunu daha az hatta hiç olmaz dedi!! (ünlem 2)  Sonra benim aklıma annemin söylediği şeyler geldi.
-Sizin zamanınızda yoğurt kaseleri vardı :))))))) !!! (ünlem 3)

Dediğim gibi araştırıp okuyorum. Bloğunu severek takip ettiğim Elif ve oğlu Cem'in tuvalet macerası yazısını okuyunca içim açıldı. Orda da çok başka şeyler olmuş :) Blogları bu yüzden çok seviyorum

 Yandaki tuavelet aparatıyla mutluluğun yolunu bulmuşlar. İnternette fiyatı 75-100 tl arasında değişiyor! Az bir rakam değil tabi. Kaldı ki Ada bunu severmi, kabul eder mi, acaba bizimde işimizi görürmü diye merak içindeyim. 

Çünkü yaklaşık 2 yıldır bir çok çocuğun sevdiği bazı şeyleri benim kızım sevmedi. Damak tadından oyuncaklara kadar mesela! 

Mama sandalyesi mesela. 3 Yaşına gelmiş olan bir arkadaşımın çocuğu halaa mama sandalyesini severken, Ada 13 aylıktan itibaren asla istemedi. Bu gibi durumlarda beni düşündürüyor şuanda bu Toily den edinmek için :)


Geçenlerde evimize çok yakın bir avm de 3,5 tl ye lazımlık gördüm :)) Neee dedim hatta. Bu rakamda çok komik.. Hali hazırda Ada'nın hayal dünyasından gelişen "sende artık çişini bebek tuvaletine yapacaksın" olgusu varken somutlaşmış olsun dedim. Ve bugün bir adet aldık....

Sabah dedemiz getirdi. 
-Aaa, ne güzeeeel, yaşasın bebek tuaveleti geldiiiii diye sevindik sadece. Zaten Ada'nın "haydi anne bezimi çıkarda şuraya bir güzel çişimi yapayım" demesini beklememiştim :)

Sağını solunu kurcaladı. Kapağını kaldırdı, baktı. Oyuncak ayısının çişini yapması için oturttu. :) O kadar...

Haydi bakalım bismillah diyorum bu günden itibaren.  Bakalım nasıl geçecek bu günler. Neler yaşayacağız.. İnşallah en kısa zamanda başarıyla bitiririz. Acele etmiyorum evet!!

Birde tecrübeli annelerinin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum!! 

Annemle de mi görüşsem tekrar. Bir tane de yoğurt kasesimi koysam :))


36 yorum:

  1. Bu günleri bende merak ediyorum. bakalım neler yapacak Naz? henüz 14 aylık ama meraklı ve hevesli annem bu lağzımlığın aynsından bir tane alıp koydular bile eve. Naz da oynuyo rhenüz onunla. Kapağını açıp, kapatıyor. Umarım kolay olur sizin için takip ediyorum sizi:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım Hilalcimm :) Vallahi şimdiden dua ediyorum en güzel şekilde bitsin bu konu
      bende senin gibi merak ediyordum ama o günler nasıl geldi anlamadım :)

      Sil
  2. Hayırlı olsun, inşallah kolay atlatırsınız. Kimisi için birkaç günlük, kimi içinse haftaları bulan bir süreç.Eninde sonunda alışıyorlar gerçeğini bilerek sabretmek gerekiyor sadece, benim tavsiyem bu. Tam alıştı dediğin noktada altına kaçırabilir, oyuna dalıp söylemeyi unutabilir. Hepsi normal şeyler. Biz hem lazımlık hem de adaptör almıştık. Annemde lazımlığı kullanıyor hala, evde ise adaptörü. Çok etkileyici unsurlar olduğunu sanmıyorum ama alışma etabında önemli de olabilir. Diğer anneler deneyimlemiştir mutlaka, bizde çok fark etmedi adaptör veya lazımlık kullanışımız.
    Bol şans :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallaaaahh... :)
      Adaptör almadm henüz! Sırada o var... Bir de dediğim gibi acele etmiyorum.. Yazı bekliyorum.. Umarım şans, sabır bizden yana olur :)

      Sil
  3. Bezsiz mutlu günlere çabuk ulaşırsınız umarım :)
    Bu doğal bi süreç nasıl olsa söyleyecek u nedenle rahat ol
    Bu arada yoğurt kasesi ne ola ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahatım evet ama çok uzamasınıda istemiyorum. Yeğenim 3,5 yaşına kadar bezliydi!!

      Bildiğin yoğurt kasesi, yoğurt kabı.. :))

      Sil
  4. aynı şeyleri yaşıyoruz yine :) biz de dün aldık ilk lazımlığı,bir de adaptör alalım bakalım hangisini severse
    uzun zamandır Özgün ikisi de bittikten sonra söylüyor,bir ara yapmadan hissettiriyordu ama vazgeçti
    ben bu konuda,hiçbir konuda olmadığım kadar genişim
    sıkmadan,üzmeden alıştırmak lazım ve korkutmamak çok önemli
    kaçırmak da serbest Özgün'e alışana kadar,gayet rahat olacağım,kararlıyım
    yeni görevimiz çiş diyorsun yani,hadi bakalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim kalplerimiz bir.... :)

      Bende rahat olmaya çalışıyorum bakalımm inşaallah
      Size de bu ulvi görevde başarılar diliyorummmm canımmm

      Sil
  5. Yoğurt kasesi süpermiş:))) Hadi bakalım tuvalet macerası başlangıcınız hayırlı olsun canım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Amin Özlemcim inşallaaah .....

      Bize dua et :P

      Sil
  6. Allah kolaylık versin. Umarım kısa ve sancısız bir süreç olur. Ben de bu aralar tekrar başlamak istiyorum. Miray İrem nerdeyse bütün yaz büyük tuvaletini söyleyip lazımlığına koştu ama sonra memlekete gidip de gittiğimiz yerlerde lazımlık bulamayınca bezine yapması konusunda 1-2 kere ısrar ettik. Sonuç memleketten dönünce artık hiç söylemez oldu. Çocukda haklı. Kafası karıştı tabi. Yani yaz sonundan beri söylemiyor. Doktora sorduk. Daha küçük ısrar etmeyin dedi. Şimdi 2 olduk. Tekrar denemek lazım diye düşünüyorum. Bu sefer yanımda portatif bir lazımlık taşımak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için kötü bir durum olmuş tekrar beze dönmek Demetcim!
      İrem de haklı aslında

      Umarım tekrar en kısa zamanda bezi atarsınız :)

      Sil
  7. Emrecim yeni lazımlığınız hayırlı olsun :)Bu konularda hiçbir tecrübem olmadığı için bir öneride bulunamıycam ama inşallah en kısa zamanda bu süreci atlatırsınız canım adanında yaz sıcağında poposu rahat eder..
    kocaman sevgiler size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Sevilcim :)
      Evet yaza inşallah Adanın poposunu rahat ettiririz..
      Sevgiler bizden

      Sil
  8. Emrecim bilmiyordum lazımlıkla ilgili negatif bir seyler, ama bize de dedesi getirdi alya 1 yasındayken bir lazımlık, uzun sure tuvaletin bir kosesinde durdu, zamanla zaten kendi istemeye basladi, biz de biraz tesvik ettik, zaman ver adacigim zaten kendi zamanında oturacak kalkacak bak goreceksin uzerine. hadi bakalim maceralarinizi merakla takip edecegiz, biz de konu uzerinde calisiyoruz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NAzlıcım dediğim gibi tuvaleti öğrendi
      Bebek tuvaleti derken

      İş icraat kısmında.. İnşallah başarırız..

      Sizde bizdeee :))

      Sil
  9. Sabır ya sabır Emre'cim. Mehmethan'a 1,5 yaşında öğretelim demişti annem illaki tutturmuştu, 1 ay sürdü öğrenmesi :) acelesi yok 4-5 yaşlarında altları bağlı çocuklar var gayette rahat anneler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy ben olmak istemiyorum işte o annelerden.
      HEr iki taraf içinde çok üzücü..

      Sil
  10. adayla zinin huylarını benzetiyorum :) mama sandalyesine o kadar para verdik oturmayı bırak yemek yemiyor ya:))
    elfonynin yazısını bende okudum ve beni inanılmaz motive etti. çünkü etrafımda bile 'çocuga en zor öğretilen şey tuvalet alışkanlığı' deniliyor. herkesin ayrı yöntemi var herkes bu daha doğru veya yanlış diyor. benim stratejim şimdilik sadece acele etmemek.önümüz yaz nasılsa.çıplak çıplak öğrenirler :p
    bu mini lazımlıktan ananesi bir buçuk yaşındayken almıştı bizede.eve getirdiği gibi koltuk niyetine aldı oyuncaklarının yanına koydu önce sonra ben tuvalete koydum.bazen oturup ıkınıyodu hesapta :))) sonra sürekli tuvaletten odaya sürüklemeye çalıştıgı için kaldırdım.önce sütten kesip
    sonra tuvalet alışkanlığına başlayayım diyorum. umarım siz başarırsınız ve bana da motive olur ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güldürdünn beni yaa :)
      biz Allahtan mama sandalyesine para vermemiştik. emanet almıştık bir aile dostumuzdan :) iyi ki öyle olmuşş

      bende tuvalet alışkanlığı ile ilgili korkutucu şeyler okudum/okuyorum
      Elfony bana da iyi geldi :)

      inşallah bizde stressiz, sıkıntısız, sakin ce geceriz bu dönemi
      ve sana ve zi ye yazarıız.. inşallah :))

      Sil
  11. Ece hiç lazımlık kullanmamıştı. Annem öğretti wc alışkanlığını . yazdı ve bahçedelerdi. eski usül ayaklarından kaldırarak tuttu defalarca, sıkılmadan yorulmadan hem de ece söylemeden. sonra klozet adaptörüne geçiş yaptık. umarım Ada da çabuk adapte olur.
    ama kış günü yatağ sulamaları da ayrı eziyet. yorgan battaniye ıslanınca zor kuruyor bu havada.
    öğrenecek elbet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende yaza kadar yavaştan girişimlerde bulunuyorum :)
      Ece'ye bravo!
      inşallah bizide siz burdan tebrik edersiniz :))

      Sil
  12. Maşallah Ada'ya o kadar büyüdü mü,ne çabuk geçti,biz tanıştığımızdan bu yana:)Canım tecrübeli değilim ama lazımlık almışsın işte onu dene.Biz de lazımlıkla büyüdük,değişi değişik şeyler çıkmış,hep ticari:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tubacım o kadar büyüdü...

      Bizde öyle.. hatta yazdığım gibi yoğurt kaseleri de varmış
      Bugünlerin darısı başınıza

      Sil
  13. tuvalet mevzusu beni de geriyor.. biz 4-5 ay önce aldık klozet aparatlarından.. oturuyorda ama daha siftah yok.. hem sağı solu ellediğinden çok rahatsız oluyorum.. oturak mevzusuda aynı nedenden geriyor beni.. en iyisi normal wc diye düşünüyorum.. elleyecek, araştıracak bişiy yok sağında solunda.. daha hijyenik geliyor.. bizde dört gözle baharı bekliyoruz.. hadi bakalım hep beraber hallederiz bu konuyu da inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah halleriz Sevgicim..
      Bencede aslında en güzeli direkt tuvalet

      Sil
  14. peki sonraa? diye sordum kendi kendime :) o günler bizi de bekliyor, aynen senin gibi araştırma aşamasındayım, sen tabii ilk adımı atmışsın, bir çırpıda kurtulursunuz umarım. hadi bakalım.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Burcucumm inşallah
      bak bugünler çok çabuk geliyormus, gelince anladım

      Sil
  15. hadi bakalım hayırlısı olsun biz bir süre lazımlığı salona getirip eşofmanı indirip bezi ile oturuyorduk..sonra tuvalete koyduk lazımlığı bir süre orada oturdu..arada gidip tutuyorduk bazen yapıyordu bazen yapmıyordu..eğer Ada lazımlıka oturuyorsa ve bir süre kalkmadan kalıyorsa doğru yoldasınız ve zamanlama doğru gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz ne aşamadasınız Nurşah şuan ?

      İnşallah bu yaz kurtuluruz hep birlikte bu bez mevzusundan

      Sil
    2. biz 26 aylıkken kurtulduk çok şükür canım..Ve dilimi ısırayım ki o zamandan sonra gece de dahil olmak üzere kaçaklarımız 5 i geçmemiştir..
      Darısı başınıza canım..
      yahuu ben sizi çok özledim görüşemiyoruz :)

      Sil
    3. masallah Duruya ve darisi basima insallah 26. ayda insallah
      bende seni ve kizini ozledim. inan ev hayati yogun son.zamanlarda
      en.kisa zamanda donucem ;)

      Sil
  16. Bizde de ablamızdan kalma basit bir lazımlık vardı.Yıkadık,pakladık tekrar.2 aydır banyomuzun köşesinde duruyor.Bazen öyle beziyle oturuyor,koltuk gibi kullanıyor,içindekileri çıkarıyor,takıyor.Ablamızda bu çiş konusunda çok ısrarlı olduğumdan oğlumda bunu yapmayacağım.Yaza kadar zamanımız var,hadi hepimize kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bakalım hepimizeee kolaylıklar diliyorummmm :) inşallah
      bu yazzz :)

      Sil
  17. mrb dilek ben,
    benimde en korktuğum şey bu tuvalet eğitimiydi. Doktoruna sordum erken başlayıp çok uzun bi sürede öğreneceğine, geç başla çocuğun aklı ersin çok kısa bir sürede öğrenir demişti. 28 aylıkken başladım ben, önceleri akşamları işten gelince yatana kadar 1 hafta boyunca sadece ben ilgilendim, sonraları gündüz babaanneside başladı. geceleri bezledim bir ay boyunca. Tam 30. ayda gece gündüz bezi bıraktık.aslında çok daha önce bırakırdı kızım ama ben cesaret edemedim. HİÇ ZOR OLMADI, çocuk belli bi yaşa geldiğinde daha kolay anlıyor bazı şeyleri, tek sıkıntımız adaptörü sevmedi benim kızım, korktu, malum ayakları yere bassın istermiş bazı çocuklar, kendini güvende hissetmek için, bizde lazımlık aldık.Ama şimdibu sorunu da çözdük klozete de alıştı artık..Kolay gelsin size, gözümüzde büyüttüğümüz kadar korkunç değilmiş aslında..

    YanıtlaSil
  18. ayy ne guzel yazdiklariniz, insallah bende sizin gibi bahsederim bu olaydan.

    YanıtlaSil

YAZ, YAZ
YAZARSAN BAĞ OLUR, YAZMAZSAN BURALAR HEP DUTLUK :))

KIZIM BÜYÜYOR

Lilypie Premature Baby tickers